Veldwerkers

We hebben contact met meerdere veldwerkers die in Mozambique wonen en werken, de projecten die we ondersteunen worden door hen gedragen en uitgevoerd. Hieronder stellen ze zichzelf voor.

Arie en Hanneke van der Kooij

Wij zijn Arie en Hanneke van der Kooij en wonen sinds 2016 in Nampula, Mozambique. Wij hebben 3 dochters, waarvan de oudste twee naar Rapale International School gaan.Ons doel is om samen met de mensen hier mooie en langdurige dingen op te bouwen.Zo is Arie betrokken bij 2 lokale IT bedrijven. Het ene bedrijf, GIGA IT, is gericht op de lokale markt en in het tweede bedrijf, Growskills, leiden we jonge Mozambikanen op tot webdeveloper. De opdrachten voor Growskills halen we uit Nederland, maar we willen ook zeker websites gaan bouwen voor de Mozambikaanse markt.Hanneke is betrokken bij het opzetten en uitbouwen van kleuterscholen. Vanuit de overheid zijn er geen kleuterscholen, in de praktijk is daardoor de aansluiting tot de eerste klas (groep 3) lastig en uitdagend. Een kleuterschool helpt de kinderen om beter voorbereid te zijn tot groep 3. Hanneke houdt zich voornamelijk bezig met het opleiden van de kleuterleiders en de kwaliteit van het onderwijs.

Inès Kok

Drie jaar geleden bad ik het gebed ‘Zend mij’ en hoorde ik God in gedachten ‘Afrika’ zeggen en ‘zet je huis te koop’. Ondertussen had mijn man Henri contact gekregen met Arie van der Kooij, die met zijn gezin in Mozambique woont en ze waren aan het nadenken over een samenwerking. God gaf ons dromen hierover en bevestigde op allerlei manieren dat we naar het buitenland mochten gaan. We gingen eind 2021 drie weken met onze kinderen Ize (nu 7) en Noël (3) op oriëntatie naar Mozambique en logeerden in het gezin van Arie en Hanneke. We bezochten projecten en praatten met mensen daar om te ontdekken of dit te plek was die God voor ons op het oog had. Aan het einde van de reis beseften we dat dit zo was en besloten we naar Nampula toe te emigreren. We wonen hier nu op de compound van Jocum (Jeugd met een opdracht) sinds april 2023. Henri heeft met Arie een bedrijf ‘Growskills’ opgericht om jongeren het vak te leren van webdesign en hen een baan te bieden. Ik werk met de jongeren in Maratane, een vluchtelingenkamp in de buurt en met jongeren hier op de compound. We willen graag aansluiten bij het werk wat God hier aan het doen is en we leren veel van de mooie mensen die we ontmoeten. Ondanks dat ze vaak weinig bezitten, zijn ze behulpzaam, vriendelijk, positief en erg sociaal. We willen graag versterken wat er al is en laten groeien wat gezien mag worden. Maar we worden andersom ook enorm gevormd in ons karakter en zo gebruikt God lastige dingen om ons te kneden naar Zijn beeld.

Ik heb in Nederland als theatermaker gewerkt en dat doe ik hier ook met de jongeren: samen theater maken. Daarnaast schrijf ik liedjes en gedichten over mijn persoonlijke leven en ben ik erg graag in de natuur. Hier in Mozambique zijn genoeg nieuwe beestjes te vinden, dus daar geniet ik erg van. Meer info over mijn werk vind je op www.verzien.nl en wekelijkse updates via mijn social media https://www.instagram.com/inesverzien/ en https://web.facebook.com/verzien/

Adres

Lichtboei 65
9732 JC
Groningen